Päivä tiskiharjan varressa

Viime tekstissä pääsitte ulkotyöntekijöiden maailmaan. Nyt pääsette kurkkaamaan mitä keittiön suljettujen ovien takana tapahtuu.

Kesäjournalistimme haastattelivat keittiössä työskenteleviä keittiöapulaisia eli appareita. Työssä on niin ensikertalaisia kuin vähän kauemmin työskennelleitä, ja suurin osa heistä työskentelee viisi viikkoa.

 

Salaatit ja jälkiruoat ovat apparien käsialaa

 

Apparin tyyppilliseen työpäivään kuuluu heidän sanojensa mukaan “ympäriinsä juoksentelua” eli toisin sanoen: keittiössä siisteydestä huolehtimista ja kokkien (joita on neljä,) auttamista, jälkiruokien ja salaattien valmistusta, henkilökunnan vaatteiden pesua ja leirien ruokavarauksien keräilyä laatikoihin. Apparin vapaa-aika taas on, no juuri sitä, vapaata. Vapaa-ajalla he käyvät uimassa ja saunassa, tekevät koulujuttuja ja viettävät aikaa muiden saarella työskentelevien kanssa.

 

Keräilyssä laitetaan leireille valmiiksi ilta- ja aamupalatarvikkeet

 

Kysyimme myös miksi appareina työskentelevät hakivat Benkkuun. Vastauksia oli monenlaisia, mutta työn mukavuus ja hyvä yhteishenki olivat yhteisiä syitä. Sanottiin jopa kuvauksellisesti, että tuntuu kuin loma ja työ yhdistyisi. Työkokemuksen saaminen ja paikan stressittömyys mainittiin myös. Työolosuhteet saaristossa luovat todella erilaisen työpaikan.

 

Apparit siivoavat yleiset tilat, kuten saunat

 

Ulkohuussit, yhteisasuminen mökeissä ja pitkät matkat sivistyksen pariin kaupunkiin on tullut huomattua jo näiden parin ensimmäisen viikon aikana.

Apparit antoivat myös oivia vinkkejä seuraaville hakijoille: motivaatio, reippaus, erilaisen ympäristön ymmärtäminen (saari olosuhteet) ja sopeutumiskyky ovat kaikki hyviä puolia hakijoissa ja ne huomataan. Myös rentous ja sosiaalisuus ovat plussaa.

 

Astiat menevät vauhdilla tiskikoneeseen