Turvallista kesää!

Helsingin pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttajat Vesa ja Pera pitivät Benkun työntekijöille paloturvallisuuskoulutuspäivän. Aamupäivällä kävimme läpi teoriaa miten tulipalot ovat vältettävissä ja torjuttavissa. Varsinkin saariolosuhteissa omilla toimenpiteillä on suuri merkitys. Tämän jälkeen pääsimme harjoittelemaan sammutusta: käsisammuttimella sekä kuvitteellisen rasvapalon sammutuspeitteellä.

Päällimmäisenä ajatuksena jäi kaksi asiaa

  1. Yleisesti ihminen omalla toiminnallaan aiheuttaa onnettomuuksia – vahingossa, tietämättömyyttään tai tahallisesti
  2. Aistinvaraisesti ei välttämättä havaitse mitään, siksi pitää olla palovaroitin.

 

Yleisimmät syttymissyyt ovat muun muassa sähkövika johtuen vioittuneista laitteista, sähkölaitteiden väärinkäyttö, tupakka, lapset saavat käsiinsä tulentekovälineet, kynttilät, ruuanlaitto ja kuumenevat sähkölaitteet esim. valaisin.

 

 

Kuvitteellisen rasvapalon taltutus kattilankannella.

 

Tuli tarvitsee kolme elementtiä: happi, lämpö ja palava aine. Kun näistä joku otetaan pois, ei ole tulta. Nopeasti aloitetulla alkusammutuksella tulipalosta selvitään usein pienin vahingoin. Vaikka palo sammuu, olisi syytä soittaa hätänumeroon 112. Palokunnan on hyvä käydä tarkastamassa, että tuli on sammunut kunnolla eikä uudelleen syttymisen vaaraa ole.

Alkusammutukseen sopivat välineet pidetään helposti saatavilla. Alkusammutuskalustoa ovat esimerkiksi käsisammuttimet, pikapalopostit ja sammutuspeitteet. Vesijohtoon tai vesipumppuun liitetty letku, esimerkiksi puutarhaletku on paras ja yksinkertaisin sammutuskeino. Myös vedellä täytetty sankoruisku tai suuriin sammioihin varastoitu kasteluvesi ja ämpäri ovat hyviä sammutusvälineitä.

 

Käsisammutin

 

 

Hyvä tietää:

  • Tulipalo kehittyy hengenvaaralliseksi muutamassa minuutissa.
  • Tulipalo muodostaa valtavan määrän myrkyllistä savua.
  • Savu rajoittaa näkyvyyttä tai jopa estää sen täysin.
  • Tulipalossa lämpötila voi nousta jopa 800-1000 C:een.

 

Turvallista kesää!

 

Linkkejä ja sosiaalisen median seurattavia:

Pelastustoimi.fi

Instagram: stadinbrankkari

Twitter: brankkarit

Facebook: helsinginkaupunginpelastuslaitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *