Myyttisen mysteerinen ja salaperäistä salaperäisempi Kissainsinöörin nimipäivä

28.7.16, arvon blogin lukijat, on Bengtsårin kansallispäivä eli Håkanin nimipäivä. Kuka tämä Håkan sitten oikein on? Benkussa kiertää salaperäoinen myytti mystisestä Kissainsinööristä Håkan Lösnäsistä. Kissainsinöörin tarinan voi kuulla vain ja ainoastaan leirisaaren mahtavalta johtajalta Jasulta pimeän laskiessa  saaren ylle.

Benkun duunarit olivat kokoontuneet päätalon yläkertaan illan pimetessä legendaariseen Bengu-iltaan. Jasu oli jo monta viikkoa luvannut kertoa tarinan kissainsinööristä. Kaikki odottivat tarinan alkua jännittyneenä Jasu saapui paikalle ja alkoi pienen jutustelun jälkeen tarinoimaan.

 

Kissainsinööri: Håkan Lösnäs

1970-luvulla Rantaniityllä toimi useana vuonna leirinohjaaja Håkan. Håkan oli ammatiltaan insinööri ja tämän uskollisena lemmikkinä toimi kissa. Vuosi toisensa jälkeen Håkan toi kissan leireille mukaan, ja täten leiriläiset nimesivät hänet Kissainsinööriksi. Kissa kulki Håkanin mukana minne ikinä isäntä menikin, etenkin kalastus oli kaksikon lempipuuhaa. He kalastivatkin paljon Rantaniityn lähistöllä, ja jakoivat kalasaaliin yhdessä.

Erään leirin viimeisenä iltana oli järjestetty disko, mutta sinne ei kissa päässytkään. Håkan jätti kissan narun pätkään teltan eteen, mutta kun disko oli päättynyt ja leiriläiset oli menneet nukkumaan Håkan oli palaamassa teltalleen jossa ei ollut enään kuin irti järsitty narun pätkä eikä kissaa näkyty mailla ei halmeilla.

Tästä järkyttyneenä insinöörimme lähti metsään etsimään uskollista kumppaniaan. Heidän kissa-hiiri leikki kaikui myös leiriläisten korviin, kun metsästä kantautui pelkkiä epätoivoisia kutsuhuutoja ja kissaimitaatioita. Seuraavana päivänä  oli lähtö eikä Håkania kuulunut takaisin. Ohjaajat pitkän huutelun jälkeen päättivät että jätetään Håkanille soutuvene rantaan ja tikku keskelle Rantaniittyä ja tikun päähän lappu jossa luki: “Håkan rannassa on vene! Me jouduimme lähtemään! Pärjäile!

Seuraavana vuonna Rantaniittyyn oli lappu, vene ja keppi vieläkin omilla paikoillaan, mutta lappuun oli ilmestynyt terävällä kynnellä tehty ristin merkki. No sen leirin ohjaajat ajattelivat että se olisi ollut vain huono pila. Sitten he alkoivat aina aamuisin ihmettelemään kun ruokaa katosi pieniä määriä aina yön aikana. Kesän viimeisien leirien ohjaajat myös kertoivat että olivat kuulleet askeleita keittokatoksesta ja telttojen läheltä.

Siitä alkoi  Kissainsinöörin takaa-ajo joka jatkui useita vuosia mutta kukaan ei saanut häntä kiinni. -80-luvun alkupuolella kesän viimeisien leirien aikana yhtenä yönä takaa-ajon ollessa hiljentymään päin oli keittokatokseen ilmestynyt se sama Håkanille jätetty “heippa lappu” johon oli ilmestynyt kissantassu ja teksti: “Minä jään tänne!” Se oli Håkanin viimeinen leiri, mutta Bengtsårista hän ei koskaan poistunut.

 

Legenda elää yhä, että sumuisina iltoina voi törmätä kalastavaan parivaljakkoon, joka airot naristen soutaa Rantaniityn kaislikossa aina isomman kalasaaliin toivossa. Kissainsinöörin muistoa kunnioittaen Benkun infosta voi ostaa Timo Hartikaisen käsintehtyjä Kissainsinööri-sarjan Härski Håkan, Ahvenen kauhu vaappuja

 

Teksti: Sesilia Pirttimaa ja Ville Nordström

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *